het Andere portret

DOWNLOAD DE INFO

Ivo Winnubst en Afterdaan

Beeldend Kunstenaar Ivo Winnubst (1950 Amsterdam) kent de laatste jaren een fascinatie voor het Andere Portret. Hij genoot zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam (1972 tot 1977) en kreeg daar o.a. les van gerenommeerde docenten/kunstenaars als Piet Klaasse en Herman Gordijn. Piet Klaasse bracht hem het begrip omtrent de kracht van de lijn bij en Herman Gordijn leerde hem het karakter en de uitstraling van de te portretteren persoon vast te leggen in de traditionele olieverftechnieken met behulp van glacering en withoging. Het geleerde van deze twee ‘kunstwijzen’ heeft lang gesudderd binnen het oeuvre en kent pas de laatste jaren een verrassende en gedurfde uitingsvorm.

 

Op basis van een met contépotlood in lijnolie getekende opzet van het portret, wordt slechts het meest intrigerende deel van het schilderij uitgewerkt in dunne lagen olieverf. Zo ontstaat een uniek portret dat ‘onaf af’ in zich draagt. Het eindresultaat oogt alsof er nog voortdurend aan gewerkt dient te gaan worden. Alsof er een moment pauze tussen het model en kunstenaar is genomen voor bezinning, rust, overleg, meditatie, concentratie of anders.

 

Soms gaat Winnubst nog verder en maakt ‘portretten’ zonder dat

de geportretteerde daarvan (altijd) op de hoogte is. Human Figures Frozen

is daarvoor de zelf gekozen verzameltitel. Quasi geposeerde werken op basis

van toevallige ontmoetingen. Een meisje bij een stoplicht in Antwerpen,

een trotse maar dakloze straatveger, een oude man op de binnenplaats van

een zorginstelling. In het moment gevonden en gefotografeerd.

   Later in het atelier op basis van de gemaakte opnames geschilderd

       in acryl- en olieverf op linnen.

          Daarnaast heeft Ivo Winnubst in de loop der jaren zijn sporen verdient

             binnen het vak van ontwerpen en grafische vormgeving.

 

 

 

Workshops Model en Portret

Regelmatig organiseert kunstplek Afterdaan  workshops onder leiding van beeldend kunstenaar Ivo Winnubst. In het atelier van Afterdaan in Elim wordt dan gewerkt naar levend model, zowel naakt, gekleed als portret. Deelnemers kunnen werken naar hun eigen inzicht, met eigen materiaal, in eigen tempo. Er heerst een prettige werksfeer, waarbij voortdurend technische en artistieke uitwisselingen plaatsvinden, al naar gelang de behoefte en reeds aanwezige vaardigheid van de deelnemers.

Tekenend of schilderend, in zwart/wit of kleur, het hele model of een deel ervan, figuratief of realistisch, expressief of naturalistisch.